Friday 30 December 2011

Deset veličanstvenih iz 2011. / The Magnificent Ten of 2011

Medene kocke / Honey Cubes


medkocke 4s



Što ja volim med! Ja sam vam jedan pravi Vini Pu u duši. Čaj pijem samo s medom. Svež beli lebac, puter i med? Nema lepšeg doručka! Volim sve - i livadske, i šumske, i bagremove, i lavandine, i one tečne i one kremaste - nije se još rodio taj med koji se meni nije dopao. U tom smislu, ako vam se čini da sam već pisala o medenjacima - u pravu ste! Medenjaka nikad dovoljno.

Saturday 24 December 2011

Torta Teodora / Theodora Torte


teodora 4 s


Ne znam da li sam dosad već spomenula da sam ja ovde zbog torti? Torte su kruna mojih konditorskih napora i najveća strast. Umetnost je napraviti zaista dobru tortu. Veoma je teško kupiti parče dobre torte (osim ako ne živite u Beču ili Budimpešti) i baš zbog toga treba da se potrudite da je napravite sami. Odogovorno tvrdim da će svaki vaš pokušaj, makar poluuspešan, biti bolji od bilo čega što možete da kupite u samoposluzi. Nijedan kupovni kolač nije ukrašen pravim šlagom od slatke pavlake. Margarin caruje. Prezle. Biljna mast. Umesto mlevenih lešnika, kolači se posipaju nečim žutim i brašnastim što je napravljeno da liči na lešnik.

Sunday 18 December 2011

Kugle od jabuka / Apple Balls


kugle jabuke 8s


Sećam se ovih bombica sa slava kad sam bila dete. Odlično ih se sećam, nisam mogla da ih smislim. Na sve strane neka čokolada, orasi, puter, možete onda da zamislite kada međ svim tim blazima od sitnih kolača naiđete na nešto voćno i posno. A ne izgleda kao da je voćno! Obložene su kristal šećerom i svetlost se prelama na njima.

Tuesday 6 December 2011

Kuvane pusle od oraha / Cooked Walnut Pralines


pusle od oraha 5 s

Dragi moji čitaoci! Gde da počnem? Sve je krenulo od najbolje namere - da vam napravim prave zimske / slavske / novogodišnje / božićne puslice-lepotice, kojih se i te kako dobro sećam iz bakine kuhinje. Recept je bio smešno prost. Planirala sam da ih spremim, slikam i opišem za jedan dan. A onda je sve otišlo dođavola. Pred sobom imate fotografije trećeg pokušaja da napravim ovaj slatkiš.