Sunday 20 March 2011

Knedle sa sirom / Cheese Dumplings


slane sa sirom1

Pre izvesnog vremena, moja blog-poznanica Jubistacha je postovala recept za knedle za sirom. Tom prilikom je rekla da ih je često jela u detinjstvu, a u komentarima su se javili mnogi kojima je taj slatkiš takođe odavno poznat. Ja ga dosad nisam probala, a sigurna sam da ga u varijanti s pavlakom (tj. vrhnjem) i šećerom u Srbiji niko ne poznaje. Jednostavno, kod nas je sir nešto slano, ne meša se sa slatkim. Tek u poslednjih desetak godina, popularizacijom cheesecakea se sir polako toleriše u desertima.

Saturday 19 March 2011

Ruske štangle / Russian Bars


ruske stangle4

Još jedan od starijih recepata iz bakine sveske, ovoga puta, kolač bez ikakve masnoće osim one koja se nalazi u orasima. A oraha ima, prilično. Kolač mi je do juče bio sasvim nepoznat, na kraju me je prijatno iznenadio. Baš zbog nepostojanja bilo kakve predistorije, neću mnogo da pričam, nego odmah prelazimo na recept.

Tuesday 15 March 2011

Posni pijani mafini / Tipsy Vegan Muffins


pijani mafini5

Naravno da se ovaj kolač u originalu sasvim drugačije zove. I naravno da uopšte nije u obliku mafina. Međutim, ako pogledate fotografiju bakinog rukopisa, sami ćete ustanoviti da ni originalan naziv nema nikakve veze s onim što stoji u receptu. Naime, ovo bi trebalo da bude "Posna crna torta".

Tuesday 8 March 2011

Badem pita / Almond Pie


badem pita6hf

Danas svašta nešto slavimo. Prvo, Faschingsdienstag (Mardi Gras) - karneval je uvek dobar povod da se pojede nešto slatko. Drugo, juče je bilo godinu dana od kada sam započela blog, pa je ovo i rođendanski post. Čemu sam se nadala, dokle sam stigla?