Monday 28 February 2011

Presburške kifle / Pressburger Crescents


presburske1

Iako mi je ovaj kolač celog života poznat pod nazivom prezburške kifle, zahvaljujući internetu doznala sam da se dotični grad zove Pressburg, samim tim ispravljam izgovor. A znate koji je to grad? Bratislava. To znači da nam recept za presburško testo stiže iz Slovačke. Ko želi više da istražuje ovu bogatu kulinarsku tradiciju, pravac na Verin blog Astal - Kuhinja moje ravnice, na kome ima nekoliko izvrsnih slovačkih recepata.

Sunday 20 February 2011

Ujnina čokoladna torta / Auntie's Chocolate Torte


cokoladna torta4

Ujna o kojoj je reč je u stvari ujna moje bake, što je čini mojom pra-ujnom. Zvala se Katica, bila je Nemica, udata za bakinog ujka Žiku. Ona je jedina osoba iz te generacije naše porodice koja je dovoljno dugo poživela da je se sećam. Živela je na Dedinju, u kući punoj starinskog nameštaja i mirisala je na naftalin.
U amanet nam je ostavila najbolju čokoladnu tortu na svetu, u bakinoj svesci je čak svojeručno napisala recept. Doduše, recept je samo za koru, što se tiče sastojaka za fil, njih sam prepisala iz mamine sveske u kojoj je recept ceo. Ona kaže da je, kad je nekad davno prepisivala recepte iz bakine sveske, i videla da nema recepta za fil, pozvala ujna Katicu i da joj ga je ona usmeno prenela.

Tuesday 15 February 2011

Slane cigarete / Savoury "cigarettes"


slane cigarete 3

Verovali ili ne, konačno nešto slano na mom blogu! Nije reč o tome da ja ne pravim slane stvari ili da ih ne smatram vrednim pažnje, nego je u bakinoj svesci jako malo recepata za takva jela. Ovo je zabeleženo jer se mesi i bitna je preciznost u pogledu mera. I nije reč o tamo nekom bezveznom receptu, nego o nečemu što je ona veoma često pravila i veoma volela. I uglavnom sama i jela!