Monday 31 January 2011

Ruska torta / The Russian Torte


ruska 1

Kao što sam obećala, evo torte. I to kakve! Tradiciju pravljenja ruske torte je u našu porodicu donela moja mama i ovo je njen recept. Ona je pravi puristički, bez čokolade, i zbog toga je zovemo i "bela torta" iako ima mnogo beljih.

Monday 24 January 2011

Gurabije / Kurabiye


gurabije 5

Reč kurabiye na turskom znači keks. Bezvučno "k" je u našem jeziku mutiralo u njegov zvučni parnjak, ali keks je keks, kojim god se imenom zvao. U tom smislu - tek da vam pokažem koliko "malo" uticaja su Turci imali na nas, keks s bademima je "bademli kurabiye" (ove moje se zovu "cevizli kurabiye" tj. keks sa orasima). Hoćete još turcizama, i to samo iz oblasti kulinarstva? Pekmez, biber, kašika, kajsija, višnja, jufka, pasulj, čorba, kazan (i to samo ovo što mi je odmah palo na pamet).

Friday 14 January 2011

Salčići / Pork fat puff pastry


salcici1

Obećavam već nedeljama da dolazi recept za salčiće. Mislim da oni "u narodu" uživaju reputaciju zaboravljene poslastice jer se do sala u urbanim sredinama teško dolazi. I verovatno zato što ljude mrzi da ih prave. A možda i zato što u njima ima više holesterola nego u bilo čemu što mi pada na pamet da umesim. U poređenju sa salčićima, vanilice su vegetarijanski slatkiš.