Friday 13 August 2010

Knedle sa šljivama / Plum Dumplings


knedle 8

Knedle sa šljivama su toliko popularan kolač da nema govora ni o kakvom zaboravljanju. Ovaj recept sam rešila da prikažem zbog mojih čitalaca iz inostranstva kojima možda nije toliko poznat. Za vas ostale, mala ispovest.

Friday 6 August 2010

Džem od cepanih šljiva / Baked Plum Jam


cepane 2

Moglo bi se reći da mi je ovo omiljeni džem. Mrtva je trka s domaćim džemom od kajsija (pritom mislim samo na džem moje mame koji je jarkonarandžaste boje i relativno redak) ali ovaj je egzotičniji i ekstremno aromatičan. U poređenju s njim, klasični džem od šljiva (kuvan na šporetu) je nešto bljutavo i dosadno.

Wednesday 4 August 2010

Markiza / Charlotte Russe


markiza 2

Kao što nagoveštava prevod, ova torta je poznatija pod imenom šarlota, ali mi je u porodici zovemo markiza. Ujedno i prvi kolač koji sam samostalno napravila, mada više nisam sigurna koliko mi je bilo godina. Petnaest? Sedamnaest? Ako imate dete u tim godinama koje je voljno da se samostalno oproba s nečim složenijim i prefinjenijim od palačinki (nije da imam nešto protiv palačinki, nego računam da je to najjednostavnije od svega) dajte mu ovaj recept. Nema kuvanja, nema pečenja, samo treba da se otopi čokolada, a to može i u mikrotalasnoj. Petljanje s piškotama i mućenje čokoladnog musa ionako više liče na dečju igru nego na ozbiljno poslastičarenje. Na kraju mama može da pomogne oko oblaganja torte šlagom - to je najpipaviji deo posla.

Monday 2 August 2010

Princes krofne / Cream Puffs


princes 2

Princes krofne su sve samo ne zaboravljen kolač, ima ih i na Balkanu i u Nemačkoj i Francuskoj, i verovatno baš svuda na svetu. Osim toga, ovo je omiljeni kolač mog muža, ali nekako se trudim da ih što ređe pravim, pošto niko od nas ne ume da se obuzda kad stavi onu vanglu ispred sebe.