Sunday 16 May 2010

Francuske bonbone / French Bonbons


francuske 4

Imala sam neku čudnu opsesiju ovim kolačem (ako se bonbone mogu nazvati kolačem?) kad sam bila mala. Valjda deca vole šećer, ko će ga znati. Ne mogu da kažem da je ovo bio THE kolač mog detinjstva, ali se meni svakako činio najglamuroznijim. U bakinoj svesci ga ima na tri - četiri mesta, verovatno joj je bilo frka da ga ne izgubi imajući u vidu taj moj fetiš.

Monday 10 May 2010

Krem šnite od jagoda / Cream Slice With Strawberries


jagoda 1

Počela je sezona jagoda. I šta prikladnije od lepog kolača s mojim omiljenim voćem. Nešto se kroz maglu kao sećam da sam nekada, kao dete jela ovaj kolač; nije mi bio sasvim nov. Možda je to bio neki drugi kolač s jagodama, jer ruku na srce, svi oni liče. Ovaj je možda za dlaku zanimljiviji od drugih jer mu testo nije onaj dosadni suvi patišpan(j) od koga mi presedaju svi voćni kolači.

Saturday 8 May 2010

Marina torta / Mara's Torte


marina 4

Pre nego što pređete na čitanje recepta, obratite pažnju na rukopis. Prvo, ne zna se čiji je. Nije rukopis moje bake, ni moje prabake, ni moje baba-tetke. Postoji teoretska mogućnost da rukopis pripada Mari iz imena torte, jer mama mi kaže da je baka imala drugaricu koja se tako zvala. Tek, recept se završava rečima: Kada sve bude gotovo, setiti se i onoga koji je recept prepisao. Ironijom subdbine, mi baš njega tj. nje ne možemo da se setimo. Ali možemo da napravimo ovu ukusnu tortu koju nam je ostavio / ostavila u amanet.

Saturday 1 May 2010

Tart od grožđa / White Grape Tarte


tart grozdje 2

Ovaj kolač smo pravili dva puta. Jednom mi je pomagala mama, drugi put sam s izvesnim modifikacijama sve završila sama i odmah da kažem da još uvek nisam došla do idealne formule. Međutim, recept svakako obećava iako nisam sigurna šta bih još promenila da ga ponovo pravim. Sve sugestije su dobrodošle. Kao prvo, u originalnom receptu, ovo se zove Torta od grožđa, ali nije reč o torti ni u kom kontekstu (osim što je okruglog oblika). S obzirom na "podlogu" od prhkog testa i na sveže voće iznutra, ja sam je prekrstila u tart i kvit.