Monday 26 April 2010

Figaro


figaro 1

Nije me bilo neko vreme, tetka nam je bila u poseti, pa nisam stizala da visim na kompjuteru. Za to vreme sam imala jedan neuspešan eksperiment s Tortom od kafe (loš razmer sastojaka za koru) i Tatlijama (šta su Tatlije? Zbog čega je pokušaj propao? Više o tome u toku sledećih nekoliko nedelja; reč je o kolaču od koga definitivno ne smem da dignem ruke, ali je recept veoma neprecizan i moraću još par puta da ih napravim dok ne dođem do optimalne formule).

Monday 12 April 2010

Mafiši / Mafishi


mafisi 4

Nisam sigurna koliko su mafiši "zaboravljen" kolač, na internetu vidim da ih ima na sve strane, ali svakako su veoma star recept, kao što svedoči podnaslov recepta - "recept moje bake". Znači, kreacija moje čukunbabe Drage. Moja mama veoma često pravi uštipke od kiselog testa - nešto brzo i ukusno kad je mrzi da nadugačko i naširoko mesi. Iako ih obožavam (pogotovo s njenim džemom od kajsija), mafiši mi se čine kao elegantnija alternativa u istoj situaciji. Osim toga, brže su gotovi jer nema kvasca u igri, a i kraće se peku.

Friday 9 April 2010

Buter torta / Butter Torte


buter3

Nikada ranije nisam ni probala ni pravila ovu tortu, ali recept mi je zvučao dobro i svidelo mi se što u njoj nema ni čokolade ni oraha, a ni "očiglednog" voća.

Wednesday 7 April 2010

Londonske štangle / London Bars


londonske1

Nisam planirala da odmah nakon jednih štangli napravim još jedne, ali šta je tu je, Stevanu je bio rođendan pa sam htela da ga podsetim na kolač njegove bake. I Mamajac ih je pravila pre izvesnog vremena, pa sam htela da uporedim po čemu se naš recept razlikuje od njenog, a i sama da se prisetim o kom ono kolaču beše reč, jer ga veoma dugo nisam jela.

Friday 2 April 2010

Krem štangle / Cream Bars


krem stangle3

U bakinoj svesci sam našla niz recepata za raznorazne štangle. Ne znam koliko se štangle danas prave, čini mi se da su ih potisnuli mafini & co. ali u vreme kad sam bila mala, bile su obavezne na slavama i sličnim partijima kao desert fingerfood, nešto što ne iziskuje pribor potreban da bi se pojelo parče torte. Prve štangle koje sam rešila da predstavim su one kojih se najbolje sećam - krem štangle. Osim njih, u narednih nekoliko nedelja ću isprobati londonske, marinske i hamburške štangle, kao i po obliku slične ali po sastavu vrlo različite francuske bonbone.